Recent Posts

Archives

Categories

Meta

Tränade kartellens mördare

Tränade kartellens mördare

Då Columbias populäre presidentkandidat Luis Carlos Galan mördades i ett attentat den 18 augusti 1989 tappade en av mördarna sitt gevär under flykten. Det var ett splitter nytt israeliskt Galil-gevär.

Ingen tvivlar på att det var Medellinkartellens ledare, Gonzalo Rodriguez Gacha och Pablo Escobar som låg bakom mordet. Gacha hade nämligen svurit att förklara knarkkartellerna krig om han vann valet. USA:s regering tryckte nämligen på, allt mer oroad över inflödet av kokain i landet.

Kort innan attentatet avslöjades att kartellen hade skaffat sig en särskild mordpatrull som undanröjde deras fiender, och att medlemmarna här valts ut av Gacha och Escobar och tränats av fem israeliska militärer under ledning av en överste Yair Klein. Mike Harari hade varit en av flera gästinstruktörer.

Mordpatrullerna hade varit i aktion vid flera tillfällen tidigare och då mördat företrädesvis åklagare och domare i staden Medellin.

harari6

Efter mordet på presidentkandidaten i Bogota satte polisen in alla resurser på att leta rätt på Gonzalo Roderiguez Gacha, som givit ordern om mordet.  Efter ett par månader lyckades de skugga Gachas son Fredy till ett av familjens gömställen. Polisen stormade, far, son och flera av deras män stupade i eldstriden. I deras gömställe hittade man hundratals splitt nya Galil-gevär och Uzis, och via vapnens serienummer avslöjades hur de hamnat i familjens ägo.

Den 28 mars 1989 seglade det danska lastfartyget ”Else TH” från Haifa i Israel med kurs mot den Karibiska övärlden. Ombord fanns 6 containrar med israeliska vapen. Fem var avsedda för den Colombianska armén, den sista, innehållande 400 Galil-gevär och 100 Uzis var beställd av armén på den lilla ön Antigua. En imponerande mängd vapen för en armé som bara räknade 80 man i uniform.

Det visade sig också senare att pappren var förfalskade. Conatinern lossades i St John på Antigua, men bara några få timmar efter det att ”Else TH” seglat vidare hämtades samma conatiner av ett mindre fatyg, ”Seapoint” som tillhörde Medellinkartellen.

Vapnen skeppades vidare till en öde strand i nordvästra Colombia, där de lossades av knarkligan som istället lastade ombord 2,5 ton kokain. Därefter satte ”Seapoint” kurs mot Panama City.

Många månaders efterforskningar kunde senare visa att överste Yair Klein och flera andra israeliska agenter låg bakom vapenleveransen. Och eftersom det var Mike Harari som stod för samarbetet mellan Mossad, CIA och Medellinkartellen, bör han rimligen ha varit den ytterst ansvarige.

Vid den här tiden, i slutet av 1989, var inbördeskriget i Nicaragua slut och jakten på ”oliktänkande” i hela Mellanamerika, hade gått in i en något lugnare fas. Men viktigare – det kalla kriget led mot sitt slut. Det betydde att CIA inte längre hade någon användning för Medellinkartellen eller general Noriega. President George Bush Senior, som själv var tidigare CIA-chef, ville helst sopa bort alla spår av den oheliga alliansen. Dessutom hade kokainmissbruket i USA nu blivit ett allvarligt problem. Så USA invaderade Panama och arresterade general Noriega och satte sedan in alla sina krafter på att krossa den forna allierade Medellinkartellen. Något man till slut lyckades med.

harari10

Unslapp rättvisan

Såväl Mike Harari som Yair Klein undslapp på något ”mirakulöst vis” den amerikanska rättvisan. Colombia ägnade de följande 20 åren åt att försöka få Klein utelämnad för att stå tills vars för sina brott i Colombia. En domstol i Bogota har dömt honom till 12 års fängelse i hans frånvaro. Bevisen mot Harari var inte tillräckliga för en fällande dom, så inga krav på att han ska utlämnas har framställts. Israelerna förnekar att Harari skulle begått några brottsliga gärningar och hyllar honom in i det sista som en israelisk James Bond.

Knarkgangsterna som israelerna tränade och beväpnade har mördat en lång rad politiker, journalister, domare och åklagare. Det var också de som låg bakom terrorattacken mot det Colombianska passagerarflyget Avianca 203, som exploderade i luften på väg från Bogota till Cali den 27 november 1989. Alla 110 passagerarna ombord omkom.

Under de sista åren av sitt liv liknade Mike Harari mest en gammal snäll morfar. Han dog i sitt hem i Israel 21 september 2014, vid 87 års ålder. Men snäll är fel ord, Mike Harari var en av världens farligaste män.