Recent Posts

Archives

Categories

Meta

Turkisk spionskandal: Del 1

TRAFIKOLYCKA AVSLÖJADE DJÄVULEN!

Säkerhetspolisen i Turkiet har i hemlighet haft en förbrytare anställd som chef för en hemlig avdelning som haft politiska mord som specialitet. Då han nyligen dog i en trafikolycka kom det fram att CIA också stöttat avdelningen och betalat med narkotika…

 

En tämligen vanlig bilolycka 3 november 1996 sände chockvågor genom det turkiska samhället. Olyckan avslöjade några av landets mörkaste hemligheter. Tusentals mord på oppositionella politiker och en omfattande knarkhandel, allt med regeringens välsignelse och hemliga polisens direkta medverkan.

Den dagen smällde en Mercedes rätt in i en traktor nära byn Susurluk, cirka 15 mil sydväst om Istanbul. I bilen färdades fyra personer, tre dog direkt. De döda var Hussein Kocadag, ledare för den turkiska polisens antiterroristgrupp och dömde förbrytaren Abdullah Catli, efterlyst för massmord och narkotikahandel. I bilen satt också Catlis älskarinna, Gonca Us, en före detta skönhetsdrottning, och numera kontraktmördare för knarkmaffian. Den ende överlevande var Sedat Bucak, en kurdisk krigsherre, som förått sina egna och lett milis tillsammans med hemliga turkiska dödskommandon mot sitt eget folk.

Dokumenten som hittades i bilen visade att Abdullah Catli, som officiellt var efterlyst i hela världen för massmord, i verkligheten skyddades av och arbetade för, den turkiska regeringen. Catli var chef för en speciell avdelning för hemliga operationer som låg bakom morden på runt 4500 människor. Dödsskvadronerna bestod huvudsakligen av medlemmar från Catlis fascistiska organisation, ”De grå Vargarna”, samt av utvalda militärer och poliser. De hemliga operationerna finansierades med hjälp av heroin som smugglades från Turkiet till Sicilien och därifrån vidare till Europa och USA.

Med sig i den havererade bilen hade Abdullah Catli flera falska ID-kort och pass, en maskinpistol, en vanlig pistol och en väska med knark.

Skandalen kröntes med avslöjandet att såväl Abdullah Catli som Sedat Bucak var nära vänner till Turkiets premiärminister, Tansu Ciller. Den första och enda kvinnan att sitta på den posten. Förgäves försökte hon framställa Catli som en ”stor patriot”, som tjänat nationen. Men kort därefter tvingades hon avgå.

 

En turkisk Elvis

catli1

Abdullah Catli var 40 år då trafikolyckan tog hans liv. Han var uppvuxen i den lilla byn Nevsehir i det inre av Anatolien, Hans far var en framträdande medlem i det ultranationalistiska partiet MPH, och sonen följde i hans spår, och gick in i MPH:s militanta fraktion, kallad ”De grå Vargarna”.

Catli började sin kriminella bana tidigt och omgav sig med snygga kvinnor och våldsamma män. Klädd i svar läder såg han ut som en turkisk Elvis Presley. Redan som 20-åring blev han chef för ”De Grå Vargarnas” mordavdelning. Sammanlagt hade föreningen runt 250.000 medlemmar. Vid 22 års ålder var han redan ”Vargarnas” andrekommendant. Samtidigt smugglade han knark.

Men i verkligheten var det amerikanska CIA som skapade Abdullah Catlis storhetstid. Överallt i Europa utkämpade CIA och NATO ett tyst krig mot ”Eurokommunismen”, som var på frammarsch särskilt i de före detta diktaturerna Grekland, Spanien och Portugal, men också Frankrike.

Detta hemliga krig mot de västvänliga hette ”Operation Gladio” och CIA och NATO fick ta hjälp av de antikommunistiska krafter som stod till buds, även om de i värsta fall var kriminella mördare eller nazister.

I Turkiet blev det Abdullah Catlis ”Grå vargar”, som tillsammans med landets underrättelsetjänst, gick CIA:s ärenden. 1975 – 1980 mördades runt 6000 vänsteraktivister i Turkiet.

Turkiets underrättelsetjänst betalade Catli och hans folk med heroin som via Italien fraktades vidare via italienska Maffians så kallade ”Pizza-Conection”. Catli var nära vän med Italiens mest kända Gladio-mördare, nynazisten Stefano delle Ciaie. Och tillsammans smugglade de vapen och knark via sitt företag Stibam International i Milano.

Det var CIA:s operative chef i Turkiet mellan 1974 och 1978, Paul Henze, som startade Gladio. I oktober, efter en lång räcka blodiga bombattentat, skrev den turkiske redaktören Abdi Ipecki, ett upprop till Paul Henze, i vilket han uppmanade honom att sätta stopp för mordvågen.

Två månader senare blev Ipecki mördad av Catli och hans nära vän Ali Agca. Ali kom senare att hamna i fängelse för mordet.