Recent Posts

Archives

Categories

Meta

Turkisk spionskandal: del 2

Igenkänd under massakern

Under den så kallade Bahcelievler-massakern i oktober 1978, där sju vänsterstudenter mördades, fanns så många vittnen som sett Abdullah Catli anföra mordpatrullen, att polisen inte längre kunde ignorera honom. Catli blev efterlyst för morden, men lyckades ta sig ut ur landet via Italien och levde sedan under falskt namn i Sydamerika. Under beskydd av den turkiska underrättelsetjänsten smet han sedan in och ut ur landet som det passade honom.

catli6

1981 lyckades Ali Agca på något mystiskt vis rymma ur fängelset. Han reste till Italien och anslöt sig till Catli, som försåg honom med falska ID-handlingar. Två månader senare avfyrade Agca två skott mot påven Johannes Paulus II på Petersplatsen i Rom. Attentatet var väl planerat, men trots svåra skador överlevde påven och Agca greps och dömdes till livstids fängelse.

Under utredningen framkom att det var Abdullah Catli som försett Agca med attentatsvapnet. Catli efterlystes och flydde tillbaka till Sydamerika, där han sökte skydd hos sin vän Stefano delle Chiaie, som vad chef för en Boliviansk dödsskvadron.

Den för detta CIA-chefen i Turkiet, Paul Henze, hävdade att var Sovjetunionen och Bulgarien som låg bakom attentatet mot påven. Men av de inblandade som polisen lyckades gripa fanns inga ryssar, bara medlemmar i det turkiska ”De Grå Vargarna”.

Ali Agca benådades år 2000 efter att påven besökt honom i fängelset och gett honom nåd. Han utvisades till Turkiet, där han greps på flygplatsen och åtalades för mord han begått med Catli. Efter fällande domar satt han ytterligare 10 år i fängelse.

Catli stannade inte länge på samma plats efter attentatet mot påven. 1982 dök han plötsligt upp i Miami tillsammans med Stefano delle Chiaie, men försvann innan FBI han ingripa.

Premiärminsterns mordlista

Mehmet Ali Agca, at a March 29 press conference in Istanbul, Turkey, displays an issue of Time magazine with a cover photo showing him with the late Pope John Paul II. Agca, who shot and injured the pope in 1981, was released from prison in Ankara in January. (CNS photo/Osman Orsal, Reuters) (April 21, 2010) See FATIMA-AGCA April 21, 2010.

Mehmet Ali Agca, at a March 29 press conference in Istanbul, Turkey, displays an issue of Time magazine with a cover photo showing him with the late Pope John Paul II. Agca, who shot and injured the pope in 1981, was released from prison in Ankara in January. (CNS photo/Osman Orsal, Reuters) (April 21, 2010) See FATIMA-AGCA April 21, 2010.

I slutet av år 1982 tog sig Catli in i Frankrike, där han levde under namnet Hasan Kurtoglu. Beskyddad av den turkiska underrättelsetjänsten var han tillbaka i Turkiet under flera perioder, där han deltog dödskvadronernas mord på Armenier. Som vanligt fick han betalt i heroin. I oktober 1984 blev han gripen i Paris och dömd till sju års fängelse för narkotikabrott.

1988 utlämnades han till Schweiz, där han också hade sålt heroin i stor stil, och dömdes till ytterligare sju års fängelse. Med lite hjälp utifrån lyckades han 1990 att fly från fängelset och ta sig hem till Turkiet igen. Där blev han mottagen med stora famnen av MIT och de krafter som i hemlighet slogs med de vänsterorienterade kurderna.

Vid det här laget hade det kalla kriget slocknat i resten av världen. Muren hade fallit och CIA fruktade inte Europeiska kommunister längre. Men i Turkiet var allt som vanligt, och Catli fortsatte att planera och koordinera attacker på oppositionella i samarbete med militär och polis.

Officiellt var han fortfarande efterlyst för Bahcelievler-massakern, men han hade åtskilliga falska identiteter att byta mellan.

I januari 1994 kidnappades drygt 100 affärsmän av Catlis dödsskvadroner och mördades. Liken kastades ut längs motorvägen mellan Istanbul och Ankara.

Rykten gick att premiärminister Tansu Ciller hade en lång lista över företag som gjorde affärer med kurdiska PPK. Något hon såg på med ytterst oblida ögon.

På sitt sätt var den listan Catlis arbetslista, men det fanns fler sätt att använda den på. Catli kontaktade de två namnen som stod överst, Behcet Cantürk och Omer Luftu Topal och begärde en lösensumma på 10 respektive 10 miljoner dollar för att stryka dem från listan. De betalade – varefter Catli mördade dem i alla fall, och då också fick betalt från regeringen.

Efter sin död fick Abdullah Catli en begravning värdig en statsman. ”De Grå Vargarna” ställde upp mangrant, maffiabossar, militärer och extrema högerpolitiker.